Hoe ischias schuldig is aan het ontstaan van de ooracupunctuur

(3 minuten leestijd)

True story.

Het begon in het zuiden van Frankrijk…

Er komt een vrouw bij de dokter… ,ongeveer halverwege de vorige eeuw (ja, ooracupunctuur is niet zo oud). Deze dokter was Paul Nogier. Ze had in het verleden ischias gehad (pijn vanuit de onderrug uitstralend naar bil en been). Een kruidenvrouwtje / kwakzalver / Klazien uit Zalk typetje voor de sceptici onder ons, maar dan uit Marseille, had haar vrijwel direct van haar pijn afgeholpen. Dit deed ze door een plekje te cauteriseren op het oor. (beetje verbranden met een littekentje als gevolg zeg maar)

Paul Nogier had meer cliënten die met dezelfde klacht bij Klazien uit Marseille waren geweest. (Madame Barrin heette zij echt). Allen hadden ze op dezelfde plek een littekentje en zeiden dat ze in mum van tijd van hun klachten af waren.  Natuurlijk vind je dat als echte arts reuze interessant en na wat navragen kwam hij erachter dat zij dat had geleerd van haar vader, die het weer had geleerd van een Chinees.

Paul Nogier, denkt na. hmmm…

Dus Nogier dacht: dat kan ik vast ook, en in een artsenpraktijk komt een dergelijke klacht ook vaak genoeg langs. Hij ontdekte dat je dat plekje op het oor niet altijd hoeft te verschroeien maar wanneer je daar een gevoelig puntje zoekt en er een naald in steekt de cliënten net zo blij en huppelend de praktijk uit liepen.

Mocht je last hebben van Ischias dan wil je natuurlijk vast weten waar dat punt zit. Nou, op de auricula, waar de superior helix de antihelix inferior crus kruist. Waar dat flappie over dat riggeltje gaat, zeg maar. Maar een plaatje maakt het vast wat duidelijker:

Daar zit ie dus, don`t try this at home, call me.

En Nogier dacht verder: nou, wanneer daar de onderrug op het oor geprojecteerd zit, zitten daarnaast vast de andere wervels. Bij mensen met wat hogere rugklachten ging hij op zoek naar gevoelige punten op het oor in de buurt. Die kon hij vinden en die punten prikken gaf ook verbluffende resultaten. Na wat zoeken kwam hij op de volgende projectie van het lichaam op het oor:

Hoofd, schouder, knie en teen, knie en teen, ze staan er op.

Hij deelde zijn bevindingen met andere acupuncturisten en hoewel de oudste vermeldingen van het bestaan van ooracupunctuur uit het oude China, Perzië en Egypte komen, wordt Paul Nogier, zelfs door de Chinezen!,  gezien als de grondlegger van de ooracupunctuur. Hij kwam namelijk met zeer gedetailleerde kaarten en niet zomaar wat puntjes her en der op het oor.

Wanneer je denkt: nou, dit is toch wel heel wonderbaarlijk allemaal, dan kan ik je aanraden uit te kijken naar de volgende blog.

Hoewel pijnvermindering in enkele minuten door een naaldje op de oorschelp al wonderbaarlijk is, de ontdekking van Nogier om de juiste punten te vinden is nog veel wonderbaarlijker. Dan zul je lezen waarom Dr. Paul Nogier een èchte held is.

Cliffhanger: Ontdek dat jouw hart precies weet waar er geprikt moet worden.

En: heb je ischias, andere rugklachten of zit je niet lekker in je vel?

Gewoon even bellen.