Jouw hart kent de weg.

(7 minuten leestijd)

Volg het vervolg.

Hoe het wonderlijke verhaal van de ontdekkingsreis van een van de meest  effectieve geneeswijze begon viel in de vorige blog te lezen. Dit was nog maar het begin! Door de nieuwsgierige, open en onderzoekende geest van Paul Nogier  kwam men er ook achter dat er een verschil in elektrische weerstand meetbaar was op corresponderende plekken waar men last van heeft. Met andere woorden: de reflexzone op de oorschelp van de schouder is elektrisch vindbaar bij een schouderklacht.

Door te meten ontstond deze kaart

Klein ventje: Homunculus

Je ziet iets opvallends wanneer je kijkt naar de projectie van het lichaam op het oor. Grote handen en kleine beentjes! Dat heb je vast wel eens eerder gezien. Op de cortex van de hersenen zie je dat namelijk ook. Het verschil in grootte staat in relatie met gebruik en aantal zenuwen en is variabel. Zo zal bij een blinde de vingertoppen een groter gebied beslaan en bij de jongere generaties de duim een grotere plek innemen.

Heb je wel eens tijdens een bodyscan bij meditatie het gevoel gehad dat je kolenschoppen van klauwen had? nu weet je waarom! Misschien heb je het gevoel dat je er zo uitziet:

Willem, wat heb je grote handen….(liedje, weet je wel)

De hersenen en de oren hebben een relatie

De locaties op het oor zijn ook variabel, ze veranderen. Niet heel veel maar wel meetbaar. Zouden er meer verbanden met de hersenen zijn? Heeft iemand pijn in zijn duim dan kun je dat met een MRI scan zien op de duimzone op de cortex van de hersenen. Ook is dan de duimzone op het oor vindbaar. Maar wist je dat wanneer je de duimzone op het oor prikkelt dan ook de duimzone op de cortex van de hersenen een verandering laat zien op de MRI scan? Cool hè? Ondekt door iemand die zijn hersenen voor meer dingen gebruikte dan alleen zijn oren uit elkaar te houden: M. Romoli. Ooracupunctuur heeft dus een wetenschappelijk aangetoond werkingsmechanisme! Marco Romoli ontdekte dit jaren later na de belangrijkste ontdekking van Paul Nogier: Het VAS. 

Vinger aan de pols

Zo trots als een aap ( of als een  pauw, dat weet ik niet, ik was er niet bij) met de ontdekking van zijn ooracupunctuur liet Paul dat natuurlijk heel graag zien aan zijn collega’s. Op een bijzonder mooie dag tijdens een demonstratie gebeurde er iets opmerkelijks. Hij liet bij een proefpersoon aan zijn collega’s zien: “Nou…, hij heeft daar pijn en dan moet je ongeveer daar op het oor iets vinden…  ” Tijdens deze demonstratie voelde hij ook de proefpersoon aan de pols. Dat doen artsen en acupuncturisten nou eenmaal graag: de vinger aan de pols houden, tot zo ver niets opmerkelijks. Hij voelde echter een verandering bij de polsslagader telkens wanneer hij in de buurt kwam bij het punt waar hij op het oor moest zijn.

Pols van Nogier, RAC of VAS

Punten op het oor kun je dus vinden dmv drukgevoeligheid, elektrische weerstand en door verandering in de pols. Deze specifieke reactie die te voelen is bij de pols noemde hij RAC (reflex auriculo cardiaque) maar is bekend onder de naam VAS: vasculair autonoom signaal.  Het VAS is een reproduceerbaar objectieve waarneembare reactie van het autonome zenuwstelsel voelbaar aan de polsslagader. Zoek je met een naaldje in de elleboogzone op het oor bij iemand met een tenniselleboog, dan voel je een reactie in de pols. Dit kun je telkens opnieuw doen (reproduceerbaar) en ook anderen kunnen dat voelen (objectief).

Jouw hart wijst de weg

Het is vergelijkbaar met een mechanisme dat we kennen uit de kinesiologie of Touch for health. Daar gebruikt men spiertesten waarbij er verandering waar te nemen is in de spierkracht tijdens het testen. In de polsslagader voel je de kracht van de belangrijkste spier van het lichaam: de hartspier. Een groot voordeel mijn inziens t.o.v. spiertesten is dat bij het VAS er geen beïnvloeding is door de spierinspanning van zowel de therapeut als cliënt wat de meting negatief kan beïnvloeden. Een ander groot voordeel is dat er geen inspanning van de cliënt gevraagd wordt en de therapeut een hand vrij houdt om te zoeken en te prikken. Is het niet wonderbaarlijk, bijzonder en fantastisch dat jouw autonome zenuwstelsel à la seconde via jouw hart kan aangeven waar een verstoring zit? Jouw hart wijst de weg naar genezing, gezondheid, wijsheid en balans. Mooi hè?

Het hart volgen brengt je naar het hek van de dam

Met de ontdekking van het VAS was het hek van de dam. De ene ontdekking volgde de andere. Enkele voorbeelden: Het zachtjes aanraken van de ellenboog bij een cliënt met een tenniselleboog geeft ook een reactie in de pols. Zowel het oorpunt als de ellenboog vertonen geen reactie meer na het prikken, zodat er directe controle op de behandeling kan plaatsvinden. Elektrisch gevonden punten reageren ook op een plus of min pool van een batterij. Sommige punten geven een reactie in de pols op zwart of wit, goud of zilver, magnetisch noord of zuid, verschillende kleuren licht of frequenties. Logisch eigenlijk, elektriciteit en magnetische velden zijn onderdeel van jou en…

Jij bestaat uit licht!

In eeuwen oude spirituele tradities was het al duizenden jaren bekend: Alles bestaat uit licht en frequentie, materie is alleen maar een hele verdichte vorm van licht. Tegenwoordig is dit gegeven ook door de wetenschap (met name op het terrein van de quantum fysica)  bevestigd. Jij bestaat ook uit licht met verschillende frequenties.

Leuk weetje tussendoor: wist je dat wanneer je met een lichtgevoelige camera een foto neemt van iemand die in een kamer zonder licht zit zijn contouren kunt zien? Wij zijn wezens die licht uitstralen! letterlijk! (zie Roeland van wijk universiteit Utrecht)

je mag niet meer lachen op pasfoto’s hè

Het licht erop laten schijnen

Een gevonden punt op het oor kan reageren op verschillende kleuren of frequenties, dit zegt iets over de aard van de verstoring. Andersom kun je met verschillende kleuren of frequenties op het oor zoeken, je vindt dan punten die met die kleur of frequentie een relatie hebben.

Voorbeeld: wanneer een schouderpunt reageert op frequentie A (2.28 Herz rood) dan betreft het een ontsteking. Bij frequentie B (4.57 Herz oranje) is er een probleem met doorbloeding of atrofie. Bij frequentie G ( 147 Herz licht magenta) is er sprake van psychosomatiek. Andersom: zoek je punten met frequentie G dan vind je psychische punten, met B waar tekorten zijn etc…

Deze heeft ze alle 7 goed op een rijtje, goede behandeling gehad!

Dit alles is nog maar het topje van de ijsberg. In de volgende blog kun je lezen wat er allemaal onderzocht en behandeld wordt met het VAS. En wist je dat ooracupunctuur niet alleen ingezet kan worden voor de behandeling voor klachten maar ook voor persoonlijk en spirituele ontwikkeling? Hoe? Dat lees je in de volgende blog.

Ook benieuwd wat dat voor jou betekent?

Maak een afspraak voor een behandeling 😉