Meditatie en Mantra.

(7 minuten leestijd)

Heel jezelf

Wist je dat je jezelf kan helen met plezier en gemak via de dingen die je dagelijks doet? Zitten, liggen, lopen en zingen doen we allemaal wel eens. Maar wist je ook dat de manier waarop je deze dingen doet een diep helend effect op jou en je omgeving kunnen hebben? Het gaat er namelijk niet om wat je doet maar hoe je het doet. Hoe je jezelf kunt helen door te zitten, liggen, lopen en te zingen kun je leren in het centrum Under The Tree. Het zal je helpen met het ontladen van stress en spanning, je geest verhelderen en kalmeren en je hart vullen met dankbaarheid en blijdschap.

De monnik weet

Er komt een man bij een klooster en vraagt aan een monnik: wat doen jullie hier eigenlijk? hoe komt het dat Iedereen lacht en een serene rustige uitstraling heeft? De monnik antwoordde: Wij zitten, lopen en liggen. Maar dat doet toch iedereen? zie de man. Ja, zei de monnik, maar wanneer we zitten, weten we dat we zitten, wanneer we lopen weten we dat we lopen en wanneer we liggen weten we dat we liggen.

Alles is vibratie

In den beginne was er het woord. Het staat in de bijbel. Alles is ontstaan uit licht en geluid, uit golven. En alles bestaat uit  golven, daar is men het ook vanuit de nieuwe wetenschap, de kwantumfysica over eens. Vanuit deze wetenschap weten we ook dat intentie, woorden en gedachten invloed hebben op de materie. Dus ook op de materie waaruit jij bestaat. Meditatie en mantra zingen zorgen voor een positieve invloed.

Onderzoek

Een zoektocht op het internet naar onderzoeken naar de effecten van meditatie en mantra zingen levert veel leesmateriaal op. Het is dankzij moderne onderzoeksmethoden al lang geen hocus pocus meer maar eigenlijk heel logisch. Wanneer je daar waarde aan hecht is het leuk om er eens over te lezen. Hier bijvoorbeeld https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation.

Mediteren is onderzoeken op zich, je onderzoekt met je waarneming wat er op het moment plaatsvindt. Ook is gewoon zelf ervaren wat meditatie en mantra zingen met je doet het meest nuttige, betrouwbare en betekenisvolle onderzoek dat je kunt doen.

Eenvoudig

Wanneer je van jezelf denkt of vindt dat je niet kan mediteren of mantra zingen of dat gewoon spannend vindt zal je er de meeste vruchten van plukken. Het enige wat je nodig hebt is een nieuwsgierige en leergierige open onderzoekende houding. Voor de mantra`s is kennis van Sanskriet, Japans, Engels en andere talen niet nodig. De teksten en melodie zijn in die mate eenvoudig dat een geheugen hebben als dat van een garnaal voldoende is. Het is vooral ook de eenvoud die het zo doeltreffend maakt.

Resonantie

Gelukkig bestaat er de wet van resonantie. Dit betekent dat, omdat alles uit trilling bestaat, er de neiging is om mee te trillen met de vibraties uit de omgeving. Zo zal het moeilijk zijn om in een omgeving waar angst heerst je vertrouwen te behouden. Andersom is het natuurlijk ook zo, waar een sfeer heerst van rust, geconcentreerde aandacht en plezier, is het moeilijk om een onrustige chagrijnige kip zonder kop te blijven. Met meditatie en zingen is dat net zo; je hebt voordeel van wat aanwezig is in de groep, je resoneert mee. Op dezelfde manier zal je directe omgeving baat hebben bij een stralende jij.

Logische gevolgen

Goede Ademhaling

Je leert op een laagdrempelige, speels en plezierige manier bewust te worden van je adem en de adem te reguleren. Is dat belangrijk dan? Je leven is begonnen met de adem en je leven gaat verder met elke nieuwe ademhaling. De kwaliteit van je leven hangt samen met de kwaliteit van je ademhaling. De adem heeft een belangrijke rol in het reguleren van je emoties. Een goede ademhaling geeft lucht en maakt luchtig.

Rust in je hoofd

Wanneer de aandacht gericht wordt op iets anders dan onze innerlijke dialoog verstilt deze vanzelf. Vaak hebben we het meeste last van de verhaaltjes over de werkelijkheid die we onszelf vertellen. Hoe zou het voor jou zijn wanneer er geen bla bla over dit of dat je mentale rust zou verstoren?

Een goed gevoel

Emoties komen en gaan. Toch is het mogelijk gevoelens te cultiveren die een helende uitwerking op onszelf en onze omgeving hebben. Niet door emoties te ontkennen maar door ons te richten op emoties, gevoelens of kwaliteiten die we van nature altijd met ons meedragen. Dankbaarheid is bijvoorbeeld zo`n emotie. Het is altijd mogelijk om dankbaarheid te ervaren. Het hebben van dankbaarheid voelt niet alleen heel erg prettig, vanuit de wetenschap die epigenetica heet, weten we dat dankbaarheid een zeer positieve invloed heeft op onze genexpressie. kort gezegd; dankbaarheid haalt het beste uit je genetische blauwdruk. Daarvoor alleen al kun je dankbaar zijn!

Samen Zijn

Dat samenkomen en verbinden essentieel zijn voor een gelukkig leven hebben we de afgelopen tijd allemaal kunnen ervaren. Het is essentieel voor zowel de fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid. Ook al kan het soms spannend zijn, het voelt gewoon goed om gezamenlijk iets neer te zetten. Kom ontdekken hoe goed het voelt om je te kunnen laven aan een omgeving dat is gevuld met de beste intenties waaraan ook jij hebt bijgedragen, wedden dat je er van opknapt?

Veilige ruimte

Hoewel het om uiteenlopende redenen juist zeer gezond is voor mensen om samen te komen kan het zijn dat je hierover de afgelopen maanden andere informatie hebt ontvangen. Het is dan goed om te weten dat de ruimte waar les wordt gegeven een van de veiligste plekken is waar je je kunt bevinden. De ruimte wordt doormiddel van de meest effectieve en modernste technieken vrijgehouden van ziekteverwekkers door middel van ionisatie. Dit wordt ook toegepast in sommige ziekenhuizen en overheidsgebouwen wereldwijd en de werking is wetenschappelijk aangetoond. Geïoniseerde lucht op zich is al helend voor de mens. Zoals de opgeklaarde lucht na een onweersbui. Heerlijk toch?

Begin en afsluiting

Ongeveer driekwart van de lessen zal bestaan uit zit, loop en lig meditatie, het laatste kwart wordt afgesloten met mantra zingen, ondersteund door de klanken van de klankschaal, shruti en wellicht andere instrumenten. Meezingen is fijn maar luisteren ook. De meditaties zijn vrij van geloofsovertuiging of godsdienst, de mantra`s zijn verbonden met verschillende stromingen wereldwijd. Toch is er kans op een mystieke ervaring, bewustzijnsverandering of extase maar je gewoon erg goed, vredig en kalm voelen is meestal het resultaat. Een prachtig moment om de werkweek af te sluiten en te beginnen aan een avontuurlijk en magisch weekend of leven.

praktisch

Ervaring is niet nodig en ervaren mensen weten dat ze beginners zijn. Wanneer men kan zitten, lopen, één ademhaling observeren en op de uitademing geluid kan produceren is dat voldoende. De les duurt 1,5 uur. Gemakkelijk zittende kleding is makkelijk en wanneer je gehecht bent aan je zitkussen mag je die meenemen. De agenda en locatie vind je hier. Naast je aanwezigheid en inzet vanuit een open hart is de bijdrage €15,- , natuurlijk is de thee gratis.

Oh ja, de lessen worden gegeven door Erik Peters, voor vragen of meer info: 06-28912993.