Voeding: Een stukje jij

(2 minuten leestijd)

Realiseer jij je wel eens dat wat je eet en drinkt uiteindelijk voor een deel jouw lichaam wordt? Dat je door je voeding kunt doen wat je wilt doen, kunt denken en voelen? Maar vooral dat de kwaliteit van de input de kwaliteit van de output beïnvloed?  Het is goed dat te beseffen wanneer je weer in de super staat. Ga voor de super staat: kies voor goede voeding!

Alles is voeding

Voeding zorgt voor een stukje jij, ook in bredere zin. Jij bent de som van alles van wat je tot je hebt genomen. Eten, drinken, maar ook: de mensen die je hebt ontmoet, de boeken die je hebt gelezen, de films die je hebt gezien, de reclames, de muziek, etc. Wees ook hier bewust van. Zorg voor mensen, boeken en andere input die jou de voeding geven die je nodig hebt.

Hoe is ook belangrijk

Wist je dat niet alleen wat je eet je gezondheid beïnvloed? Hoe je eet is minstens net zo belangrijk. Eet jij gejaagd of met halve aandacht voor de tv of achter de pc? Ben je een emotionele eter of eet jij gewoon omdat het moet? 

Eten doet zoveel meer wanneer je er echt van geniet en er de tijd voor neemt. Wees dankbaar voor het feit dat je weer een heerlijke maaltijd op tafel hebt kunnen zetten, het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Het zal de smaak en voedingswaarde goed doen.

Verbonden met de wereld

Wanneer je iets eet of tot je neemt, verbind je je met de wereld waar het vandaan komt. Met welke wereld wil jij je verbinden en met welke wereld niet?

Oefening:

Kijk eens of je weet wat er allemaal op je bord ligt. Hoe groeit het? Heeft het gelopen, gevlogen of gezwommen? en waar? Hoe is het geteeld? grootschalig of bij een kleine boer die hart voor zijn vak heeft? Wie maak je blij met de aanschaf van dit voedsel en wie niet? Bevallen de antwoorden en wordt je er blij van? Smakelijk eten! Zorg voor de beste jij die je kunt krijgen.

Tot slot

We zijn allemaal verschillend. Wat voor de een goede voeding is hoeft voor de ander niet gezond te zijn. Benieuwd welke voeding goed is voor jou? Of heb je een voedselallergie of intolerantie? Je kunt altijd contact opnemen voor een vrijblijvend advies.