Zo begin je met kalmte in de storm

(8 minuten leestijd)

Hoe zou jouw leven eruit zien wanneer je een rots in de branding zou zijn en in rust zou kunnen verblijven in het oog van de orkaan? Wanneer interne en externe veranderingen of gebeurtenissen  je innerlijke rust niet verstoren? Heel anders en een stuk prettiger waarschijnlijk. Gelukkig is dat mogelijk!

Stress ondermijnt het immuunsysteem

Een grote oorzaak van veel klachten is stress. Zo groot zelfs dat de geneeskunde en zoektocht naar een gezond en gelukkig leven zou moeten beginnen bij de behandeling en preventie van stress. Stress zorgt voor een enorm energieverlies, ondermijnt ons immuunsysteem, laat ons moeilijker herstellen van ziekte en beïnvloedt onze veerkracht negatief. Om deze en andere redenen begint een behandeling altijd met onderzoek naar stresserende factoren of reactie instabiliteit.

Dit is het vervolg van de vorige blogs, De links rechts: 1, 2, en 3 linken rechtstreeks naar deze blogs en helpen de leesbaarheid van dit artikel te vergroten.

relax, nothing is under control

Prettig stabiel

In vaktermen noemen wij dit oscilleren. Wanneer iemand oscilleert is er sprake van een grillige onvoorspelbare reactie op prikkels. Dit is ook lastig voor het onderzoek, daarom wordt dit als eerste behandeld. Ten tweede is een stabiele situatie ook belangrijk voor een goede reactie op therapeutische interventies. Ten derde is het voor de persoon zelf ook prettig wanneer zijn systeem stabiel reageert. Ten vierde: de oorzaak van een onstabiel systeem ligt altijd bij een zwakke schakel dat sowieso behandeld dient te worden.

Draagkracht voor verandering

Een mens is van nature in staat om zich aan te passen op de veranderingen die het leven met zich meebrengt. Wanneer dit moeilijk gaat ontstaat er stress. Stress is eigenlijk een adaptatie stoornis. Problemen met aanpassing op veranderingen kan zowel op emotioneel, mentaal of fysiekvlak plaatsvinden. Het punt wat gevonden wordt om iemand te stabiliseren zegt veel over het terrein waar belastbaarheid en draagkracht van de persoon een probleem is. Het prikken van dat punt zal de draagkracht vergroten.

Voel je voeten

Een voorbeeld: Wanneer het leven als moeilijk en intens wordt ervaren is er energetisch de neiging om ons terug te trekken. De energie trekt zich naar boven, naar het denken, zodat de intensiteit van het leven niet gevoeld hoeft te worden. Lichamelijk leidt dat tot spanning en verkramping in de nek en schouders en hoofdpijn. In het onderlichaam bijvoorbeeld koude voeten en krachtverlies in de benen. Grote kans dat men in een dergelijk geval instabiliteit van de voetchakras aantreft. Onze taak bestaat er dan in om aan de verbinding met de aarde te werken. Deze oefening kan helpen.

Liefde is

Ook de liefde kan veel stress geven. Bij prille verliefdheid of liefdesverdriet vind men vaak onstabiliteit van het hart chakra of hart energie.  Lief gevonden worden door de ander is dan zo belangrijk dat het bijna van levensbelang lijkt te zijn. Zo kan de liefde maken en breken terwijl het de kers op de taart kan zijn. De hart energie heeft een nauwe relatie met ons mentaal functioneren. Bij verstoring hiervan gaan onze gedachten van de hak op de tak, zijn er concentratie problemen en een goede nachtrust wordt minder vanzelfsprekend. De verliefdheid of liefdesverdriet zal het leven veel minder verstoren wanneer de hart energie of het hart chakra gestabiliseerd zijn. Dan kan de liefde weer helen zoals dat hoort.

Pijnbeleving

Soms kan een fysieke klacht voor de persoon zo storend zijn dat het zijn hele beleving beheerst. Iemand kan stress krijgen van zijn pijn of beperkingen die de fysieke klacht met zich mee brengt. In zo een geval kom je bij het onderzoek naar reactie instabiliteit die klacht tegen. Het prikken van het gevonden punt zal helpen met de klacht maar ook hoe men op de klacht reageert of ermee omgaat. Geen last hebben van een klacht maakt het leven lichter.

Angst voor ziekte

Het komt ook wel eens voor dat we ons bedreigd voelen in ons bestaan. Door de dreiging onze baan of woning te verliezen, angst voor ziekte of andere dreiging. Vaak treft men dan een onstabiel basis chakra aan. We zijn dan geneigd om gevoel van veiligheid buiten ons te zoeken. Soms via een overdreven focus op financiële zekerheid of een irrationele reactie zoals het dragen van mondkapjes. Gevoel van veiligheid wordt eigenlijk voor het grootste deel gevormd in ons, niet buiten ons. Het stabiliseren van het basis chakra zal de omstandigheden niet veranderen maar geeft wel het gevoel van vertrouwen in onze zelfredzaamheid. Het geeft rust en draagt bij aan een reële inschatting van de dreiging. Vertrouwen vergroot je draagkracht.

Zelfhulp

Er bestaat een acupunctuurpunt dat een tijdelijke stabiliserende werking heeft. Dit punt vind je tussen de wenkbrauwen. Het masseren, wrijven en/of mediteren op dit punt zal tijdelijk helpen met het omlaag brengen van de stressgevoeligheid. Aarden is ook een goede manier, vooral wanneer je het eerste voorbeeld herkent. Over het algemeen zal meditatie een stabiliserende invloed hebben.

Kruiden

Ook in de kruidengeneeskunde kennen we kruiden die onze aanpassingsvermogen vergroten en stress reduceren. Siberische ginseng, ganoderma en ashwaganda zijn er enkele voorbeelden van. Betrouwbare informatie hierover is te vinden in wetenschappelijke artikelen zoals op pubmed: Hier bijvoorbeeld. Een magistraal recept wat helemaal op jouw situatie is samengesteld is natuurlijk het beste.

Ganoderma

Zelfkennis

 Natuurlijk is het ontvangen van informatie over welke dingen bij jou in het leven voor stress zorgen van onschatbare waarde voor een gezond en gelukkig leven. Weten hoe en waar je het beste je draagkracht kunt verhogen om meer belastbaarheid aan te kunnen zodat je minder snel uit balans raakt kan een belangrijk aanvulling op de behandeling zijn. Meestal is behandeling voldoende, via acupunctuur of medicamenteus maar soms is het een terugkerend probleem. Het herkennen van de patronen die jou uit balans halen zullen ervoor zorgen dat de stress minder een loopje met jou zullen nemen.

Kort samengevat

Reactiestabiliteit wordt altijd als eerste onderzocht.

Wanneer deze verstoord is wordt er gezocht naar het ooracupunctuurpunt dat stabiliseert.

Het gevonden punt geeft veel informatie over welke interne of externe invloeden voor stress zorgen,waar je  triggers liggen of wat jou uit balans brengt.

Het prikken van het gevonden punt zal al heel veel verbetering geven in het algemeen welbevinden en bijdragen aan een harmonieuze relatie met de binnen en buitenwereld, je veerkracht verhogen en ervoor zorgen dat de behandeling goed wordt ontvangen zodat jij stabiel en stressvrij door het leven kan gaan.

En dit is nog maar het eerste puntje dat geprikt wordt!

Vervolg links en rechts

Als tweede stap wordt er gekeken naar welke hersenhelft dominant is en of de relatie tussen de rechter en linker hersenhelft harmonieus is. Conflict tussen denken en voelen en inefficiënt probleemoplossend gedrag kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met een conflict tussen deze hersenhelften. Verslavingsproblematiek is hier een voorbeeld van. Daarover kun je lezen in de volgende blog.

Snel naar kalmte in de storm

Zeker in deze tijd van grote veranderingen die voor iedereen uitdagend is zal harmonie tussen de drie-eenheid van lichaam geest en ziel enorm bijdragen aan een prachtige toekomst van zowel het individu als collectief. Prettig in je vel zitten is voor jezelf fijn maar je omgeving kan dat ook ontzettend waarderen. Wij zelf zijn prachtige scheppende wezens. De tijd is aangebroken dat de toekomst vormgegeven wordt door hen die het contact met het hart en de goddelijke vonk verlangen en niet meer door degenen die dat missen.

De toekomst vindt zijn oorsprong in het nu. Wanneer jij een rots in de branding of het oog in de storm kunt zijn ziet deze toekomst er het meest rooskleurig uit. Vanuit chaos, angst en stress kan een nieuwe wereld orde ontstaan. Vanuit innerlijke vrede, liefde en stabiliteit zal een nieuwe wereld die in orde is ontstaan.

Zullen we daar samen aan bijdragen? Gewoon even bellen.