De zweethut ceremonie

(5 minuten leestijd)

Waarom?

Om te transformeren, te helen, te groeien en te bloeien. Om bij het beste van jezelf te komen, je ware aard, vol levenslust en kracht, kan het nodig en gewenst zijn om tijdelijk het vertrouwde, bekende, voorspelbare alledaagse achter te laten. Het avontuur aan te gaan, de magie te ervaren van de oerkrachten, uitgedaagd te worden los te laten en vol overgave te ZIJN met het leven.In de veilige bedding van het oeroude zweethut ritueel is dit mogelijk zodat je herboren en verbonden met de oorsprong weer verder kan.

Wat is dat dan een zweethut ceremonie?” krijg ik standaard te horen wanneer ik een cliënt aanraadt een zweethut ceremonie bij te wonen. Meestal komt dat advies omdat de hulpvraag dan verder reikt dan een tenniselleboog of rugklachten. Vaak heeft de hulpvraag dan te maken met het loslaten en/of doorbreken van beperkende patronen, een belangrijke overgang naar een andere levensfase of weer op je pad willen komen nadat je eraf bent gegaan. Een zweethut kan ook ondersteunend zijn bij de zoektocht vanuit de vraag wie ben ik en wat doe ik hier.
“Ik zal een mailtje sturen van de uitnodiging die ik doorgaans verstuur wanneer ik een hut geef,” zeg ik dan. Later kan men dan nog eventuele vragen stellen. Omdat het zweethut ritueel zo’n belangrijke plek in mijn leven heeft, is er kans dat ik uren vol enthousiasme door blijf praten terwijl ik de vraag: “Wat is dat dan een zweethut ceremonie?” probeer te beantwoorden. Hier volgt de uitnodiging die ik dan stuur.

Vieren.

Al duizenden jaren wordt de zweethut ceremonie door oorspronkelijke culturen doorgegeven en is in zijn vorm al die tijd vrijwel onveranderd gebleven. Een zweethut ceremonie geeft ons de mogelijkheid om fysiek, mentaal, emotioneel en op spiritueel niveau te reinigen. We vieren het leven, verbinden ons met het leven en met de krachten die het leven bevorderen en in stand houden. We maken contact met datgene wat voor het bestaan heeft gezorgd. In dat contact vragen en ontvangen we richting, hulp en heling.


Centraal staan de krachten die verbonden zijn met de windrichtingen en de basiselementen van het bestaan: vuur, aarde, water en lucht.Gedurende de dag maken we verbinding met deze basis elementen in hun meest oorspronkelijke vorm. We maken een groot vuur van hout waarin stenen worden verhit totdat ze roodgloeiend zijn. Dat doet ons herinneren hoe ze ooit uit het binnenste van de aarde zijn geboren.

In de hut.

Dan worden de gloeiende stenen in een speciaal voor dit doel gebouwde hut naar binnen gebracht. Daar zal het enige licht de tijdelijke rode gloed van de stenen zijn. Niet veel later zullen we gehuld zijn in een ruimte loze duisternis. De donkerte zal ons helpen naar binnen te keren in ons zelf. De donkerte, warmte en omstandigheden in de hut zullen ons helpen het alledaagse los te laten, voorbij de persoonlijkheid en gedachten te gaan om een diepere laag van ons bewustzijn te betreden.


Er zal water over de gloeiende stenen worden gegoten dat zal veranderen in hete stoom. De warmte en de stoom zal onze energie doen laten stromen en er ons op wijzen waar het nog niet stroomt of open is en ons daarbij helpen.

Herboren.

Tijdens ons verblijf in de hut zullen we een reis maken langs de verschillende windrichtingen met hun bijbehorende aspecten en thema`s. Dit wordt begeleid door de watergieter. Er zal ruimte zijn om je uit te spreken, muziek te maken of in stilte diep te ervaren dat je leeft en wat er in je leeft.


Via ons zweten kunnen we het oude loslaten zodat we het nieuwe schoon en open kunnen ontvangen. Om  in afstemming met de krachten die het leven mogelijk maken, ons leven met moed, wijsheid en levenslust te kunnen voortzetten. Wanneer we uiteindelijk de hut verlaten zal je anders zijn dan toen je erin kwam, herboren! Dan gaan we rond het vuur nog in stilte genieten van soep en brood voordat we opruimen en weer naar huis keren.

De ervaring van zo`n dag valt niet in duizend woorden samen te vatten, ook heeft onze taal niet de mogelijkheid om het woordloze te omschrijven. Deze tekst is enkel bedoeld om je een beetje een idee te geven.


Het is belangrijk om te weten dat voor de mensen die deze ceremonie hebben doorgegeven, leiden of voor de velen die het hebben ondergaan het een belangrijke spirituele, religieuze of sacrale plek in hun leven heeft gekregen. Er wordt van je verwacht met deze intentie en respect op jouw eigen persoonlijke manier en beleving aanwezig te zijn.


Ondersteuning in je zoektocht hoe je leven te leiden, heling voor je wonden, verbinding ervaren met het bestaan, zijn voorbeelden van motivaties om deze reis te ondernemen. Gewoon nieuwsgierigheid kan natuurlijk ook.

Ben je van plan om een zweethut ceremonie bij te wonen? Bekijk de agenda.

Wil je meer praktische informatie over een zweethut ceremonie? Klik hier!